Hamsi avı dönemi başladı

Hamsinin bugünden itibaren tezgahlarda yer almaya başladığını belirten Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “1 Eylül prestijiyle başlayan 2024-2025 av döneminde, palamudun evvelki dönemlere nazaran bol ölçüde avlandığını görmekteyiz. Fakat palamudun yanı sıra ülke genelinde de fazlaca tüketilen hamsi de bugünlerde avlanmaya başlandı. Vatandaşlarımızın bu sene de bol ölçüde balıkla buluşmasını bekliyoruz” dedi.

Bilinçli av ve balık kalitesi için avcıları kurallara uyarak balık tutmaya davet ettiklerini söyleyen İbrahim Sağlam, “Bilindiği üzere ilimiz gerek deniz ve gerekse iç su balıkçılığı potansiyeli bakımından Türkiye’nin en değerli vilayetlerinden birisidir. Ülkemiz karasularında avlanan balığın yaklaşık yüzde 70’i Karadeniz’de yapılmaktadır. Mevsimine nazaran avcılığı yapılan ve ticari kıymeti olan balıklar insan tüketimine sunularak ülke iktisadına ve insan beslenmesine kıymetli katkılar sağlamaktadır. Bununla birlikte tekrar istavrit, mezgit başta olmak üzere Karadeniz’e has öbür balık çeşitlerimizin de olması gereken ölçüde avlandığını biliyoruz. Balıkçılarımızın bilhassa küçük balıkları avlamaktan ve satmaktan kaçınmaları gerekiyor. Kurallara uymayan balıkçıların takibi ve getirilen düzenlemelere uygun avlanmanın temini için müdürlük olarak kontrollere, tüm imkanlarımızı kullanarak devam edeceğiz. Unutmayalım ki, sürdürülebilir avcılığın sağlanması, tüm balıklara hayatları boyunca en az bir sefer üreme imkanı vermekle sağlanır. Av yasaklarına uymadan avcılık yaparak günü kurtarmak yerine, av yasaklarına uyarak geleceğimizi kurtarmalıyız” sözlerini kullandı.

Samsun’da tezgahlarda palamut tanesi 125 TL, istavrit kilosu 80 TL, hamsi kilosu 100 TL, çinekop kilosu 350 TL, mezgit kilosu 200 TL ve barbun kilosu 180 TL’den satılıyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir