Elektronik sigaraların en tehlikeli türü ‘o masum meyve’li aroma

McGill Üniversitesi’nden Ajitha Thanabalasuriar’ın öncülüğünde yapılan araştırmada, meyve aromalarının akciğerlerin doğal savunmalarını zayıflattığı ve bedenin ziyanlı mikropları engellemesini zorlaştırdığı tespit edildi.

Araştırmaya nazaran, meyve aromalı elektronik sigaraların içindeki kimyasal bileşenler, akciğer hücrelerinde savunma yollarını engelliyor.

Bu durum, bedenin ziyanlı mikroplara karşı savunmasını zayıflatarak, bilhassa akciğerlerdeki bağışıklık hücrelerinin hareketlerini değiştiriyor.

Çalışmada, fareler üzerinde yapılan testlerde, böğürtlen aromalı buharların alveoler makrofajları (akciğer bağışıklık hücreleri) felç ederek bakterilere karşı savunma yapmalarını engellediği görüldü.

Bu, farelerde hayatta kalma oranının düşmesine yol açtı. Araştırmacılar, bu ziyanlı tesirlerin hangi kimyasal bileşenlerden kaynaklandığını belirlemek için çalışmalarını sürdürüyor.

McGill Üniversitesi’nden yardımcı doçent Ajitha Thanabalasuriar, bu bulguların bilhassa çocuklara yönelik pazarlanan bu eserler için büyük bir ihtar olduğunu belirterek, “Aromaların sıhhat üzerindeki olumsuz tesirlerine dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

Araştırma, meyve aromalı elektronik sigaraların sıhhate tesirleri hakkında değerli ikazlar sunarken, bu tıp eserlerin kullanımının gençler ortasında yayılmasını engellemek gerektiğini vurguluyor.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir